Leírás és Paraméterek
Emésztésjavító, immunerősítő, vízhajtó és fontos téli vitaminforrás: egy bogyóban több C-vitamin van, mint egy citromban!
Gyógyhatása:
- Enyhe vízhajtó.
- Szabályozza az erek áteresztőképességét, erősíti az érfalakat, ezáltal gyorsítja a véráramot. Ennél fogva érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére, kezelésére használható. A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne, de természetesen leginkább magas C-vitamin tartalmáról híres.
- A termésében, a csipkebogyóban legendásan sok C-vitamin van, egy kicsi bogyóban több, mint egy nagy citromban! Ezért nem szabad forrázni, hiszen a C-vitamin hő hatására elbomlik.
- Fontos téli vitaminforrás a nátha megelőzésére.
- A csipkehús kedvezően hat a cukorbetegségre, szabályozza a vércukorszintet. Cukorbetegek étkezés után fogyasszák, mivel segíti a zsír emésztését.
- Immunerősítő hatása van, különösen ajánljuk stresszoldásra, dohányosoknak pedig azért, mert a dohányzás sok C-vitamint von el a szervezetből.
- Nyugtatja az idegeket, általános erősítő hatása van.
- A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
- Segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.
- A csipkemagban csak E-vitamin van, teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó.
- Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő leválasztásra is használható.
- A virág szirmai enyhe hashajtó hatással bírnak, levele hasfogó.
Elkészítés: Gyógytea készítéséhez egy evőkanál (3 g) csipkebogyót 2,5 dl hideg vízben 5-6 órát áztasson, majd szűrje le. Ne használjon fémszűrőt. Forralni, forrázni nem szabad.
Felhasználás
Felhasználása belsőleg:
Gyógytea: rendszeres napi fogyasztása az őszi-téli időszakban – a csipkebogyó immunerősítő hatása miatt – segít a fertőzések, megfázások, nátha megelőzésében.
- Vércukorszint-szabályozó hatása miatt cukorbetegeknek is ajánljuk, étkezés után fogyasztva egy csészével.
- Lehetőleg ízesítés nélkül fogyassza.
- Napi 2-3 csészével korlátlan ideig iható.
- Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.
- Gyermekeknek 1 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál csipkebogyó 2,5 dl vízhez).
- A friss virágból készült tea kiváló hashajtó.
- Napi egy csészével kell inni lefekvés előtt.
Gyógybor: a csipkebogyóbor főleg idősebb korban kitűnő házi szer a hólyag és a vese rendszertelen működése ellen.
Egyéb felhasználás: a termésből készülhet még lekvár, likőr, szörp. A lekvárhoz a csipkehúst használjuk mag és szőr nélkül. A megtisztított, nyers csipkehúst turmixoljuk, majd azonos mennyiségű mézet vagy cukrot adunk hozzá, hűtőben tároljuk.