Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bio Kendermagolaj

2022. 08. 01. 00:00:00

A természetes életelixír, a kendermagolaj jótékony hatása - bio kendermag olajról részletesebben

bio kendermagolajat tartják a legtökéletesebben kiegyensúlyozott, esszenciális zsírsavakban gazdag természetes olajnak. A hidegen sajtolt kendermagolaj ideális, 3:1 arányban tartalmaz Omega-6 és Omega-3 zsírsavakat, és az emberi szervezet megfelelő anyagcseréjéhez éppen ez az arány szükséges (Erasmus, 1993; Wirthshafter, 1995; Deferne és Pate, 1996).

Az étkezési kendermagolaj hideg sajtolással készül. A kendermagolaj könnyen felszívódó, könnyen emészthető olaj. A hidegen sajtolt kendermagolaj antioxidánsokat, klorofillt, gyulladáscsökkentő zsírsavakat, ásványi anyagokat, A-, D- és E-vitamint, valamint mind a 21 aminosavat tartalmaz.

A kendermagolaj jótékony hatásai

A bio kendermagolaj kimagasló D-vitamin* tartalmának köszönhetően rendszeres fogyasztása hozzájárul hat szervezetünk egészséges működéséhez. A kendermag olajban lévő esszenciális zsírsavak védik a szívet, az ereket és az idegrendszert, csökkenthetik a koleszterint, a vérnyomást, továbbá a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, serkenthetik az agyműködést, növelhetik a szellemi teljesítőképességet.

A bio kendermag olaj külsőleg hatékony lehet különböző bőrbetegségek, pl. ekcéma, pikkelysömör és pattanás kezelésére.

Szervezetünk számára nagyon fontos a megfelelő zsírsavarány, és mivel több Omega-6-ot tartalmazó élelmiszert fogyasztunk, szükséges az Omega-3 bevitele. Erősen ajánlott a bio kendermagolaj mindennapi fogyasztása, mert ideális 3:1 arányban tartalmazza az Omega-6 és Omega-3 esszenciális zsírsavakat.

Felhasználási javaslatok:

A hidegen sajtolt, étkezési kendermag olajat hevíteni tilos, sütéshez, főzéshez nem javasoljuk. A bio kendermagolajat levesekhez tálaláskor, szendvicsekhez, szendvicskrémekhez keverhetjük, vagy magában is fogyasztható. A hidegen sajtolt kendermagolaj kellemesen lágy, mogyorós, diós ízvilág jellemzi.

*Organikus D-vitaminforrás: 29 µg, NRV 15g / nap** (800NE), 30 ml (~6 ek), ami a napi ajánlott D-vitaminbevitel 58 %-át fedezi. Bővebben a D-vitaminról itt olvashat.

**https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs

A kendermagolaj zsírsavösszetételének (%) összehasonlítása más növényfajokéval (Kralovánszky és Mathné-Shill 1994 alapján)

zsírsavak növényi olajok
pálma olíva földimogyoró gyapotmag napraforgó repce szója búzacsíra kukoricacsíra tökmag lenmag kendermag
Palmitinsav (C16:0) 8 12 10 22 7 4,5 10 7 10,5 16 7 5,6
Palmitolajsav (C16:1) - 1,5 - 2 - 0,3 - - 0,5 1 - 0,3
Sztearinsav (C18:0) 3 2,5 3 5 5 1,3 4 1 2,5 5 4 2,6
Olajsav (C18:1ω9) 14 76 55 19 23 58 21 20 32,5 24 18 11
Linolsav (C18:2ω6) 3 7,5 25 50 63 24 56 52 52 54 14 59
Linolénsav (C18:3ω3) 0 1 0 0 1 9 8 10 1 1 58 19
Arachidinsav (C20:0) 0 0,5 2 1 1 0,5 1 0 0,5 0 0 1,9

 

Átlagos tápérték 100ml termékben napi szükséglet napi adag  30ml*
Energiatartalom 3404kJ/ 828 kcal 2400kcal*** 10%*
Zsírok 92g  81g*** 34%*
·amiből telített zsírsavak                8g
·amiből egyszeresen telítetlen zsírok               10,9g
·amiből többszörösen telítetlen zsírok 72,4g
·amiből Omega-3 17,8g    
ALA 16,7g 5g** 100%*
SDA 1,1g    
·amiből Omega-6 54,5g    
LA 50,9g 10g** 153%*
GLA 3,6g    
Szénhidrát 0g    
·amiből cukor 0g 0g    
Rostok 0g    
Fehérje 0g    
0g    

* 30 ml napi mennyiség fogyasztása esetén (6 evőkanál) ~250 Ft / nap

** Nincs RDA a napi esszenciális zsírsavbevitelre. Az American Heart Association jelenleg 500 mg EPA / DHA mennyiség napi bevitelét javasolja. 10 %-os hasznosulás (átalakulás) esetén 5 g ALA-bevitelt javasolnak a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségének védelme érdekében. Forrás itt.

*** 180 cm-es, 80 kg-os, 45 éves, szellemi foglalkozású, heti 1-2 alkalommal sportoló férfi napi kalóriaszükséglete alapján, amely egyénenként eltérő lehet. Forrás itt.

Az oldal tetejére